Een nieuwe ketel in de woning, minder verbruiken

De cv ketel in huis is één van de grootste energieverbruikers. De ketel verbruikt een enorme hoeveelheid gas per jaar om onze woning en het water uit de kranen te verwarmen. De laatste jaren zijn er echter grote sprongen gemaakt op het gebied van energiezuinige ketels. Wanneer je een nieuwe ketel laat plaatsen in je woning zal dit ook minder verbruik als gevolg hebben.

huis verwarmen
Een woning verwarmen kost vaak veel geld.

Een nieuwe ketel en minder verbruiken zijn daarom onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook al heb je een ketel van slechts één of twee jaar oud dan is de kans nog steeds groot dat een nieuwer model HR ketel ervoor kan zorgen dat er minder energie verbruikt wordt bij het opwarmen van de woning. Of het echter een goede investering is om de ketel te laten vervangen is afhankelijk van de mate waarop er minder energie verbruikt zal worden.

Investering nieuwe ketel terugverdienen

Tot op heden worden er nog altijd grote vooruitgang geboekt op het gebied van cv ketels. Ieder nieuw model wat op de markt wordt gebracht is zuiniger dan de voorganger door nieuwe technieken die erin verwerkt zijn. De grootste sprong vooruit is gemaakt in de tijd dat de HR ketels geïntroduceerd werden. Hierdoor werd in één keer het rendement van een cv ketel verdubbeld.

De laatste modellen hebben niet zulke grote sprongen gemaakt qua besparing maar zijn nog altijd de moeite waard. Iedere bezuiniging zorgt voor een percentage minder gasverbruik. Aan de hand van de energierekening kan worden uitgerekend wat hiermee maandelijks bespaard kan worden. Als dit bedrag vermenigvuldigd wordt met twaalf maanden en vervolgens gedeeld door het aankoopbedrag van de ketel en de plaatsing dan heb je het aantal jaren dat het duurt om de investering voor de nieuwe ketel terug te verdienen.